Medezeggenschap of zeggenschap?
Voor de landelijke cliëntenradendag van ’s Heeren Loo maakten wij een voorstelling over medezeggenschap. Maar om goed te begrijpen wat dat is, moet je ook weten wat zeggenschap is.
Twee acteurs probeerden het verschil tussen zeggenschap en medezeggenschap, aan de hand van voorbeelden, uit te leggen aan de derde acteur. Die voorbeelden werden natuurlijk uitgespeeld. Mag je moeder beslissen hoe jouw kamer wordt ingericht? Nee natuurlijk, jij hebt zeggenschap. Mag je tot lekker laat gitaar spelen en zingen op je kamer? Hmmm, daar hebben anderen last van. Daar maak je dus afspraken over, dat is medezeggenschap op locatie. En hoe zit dat eigenlijk wanneer je moet verhuizen? Omdat je huis wordt verbouwd of zelfs afgebroken. Moet dat met jou worden overlegd? Mag jij zeggen wat je wel en niet wilt? Wat als je dan niet meer naar je werk kunt, omdat dat te ver weg is? En wat is de rol van de cliëntenraad daarin?
De leden van de cliëntenraden in de zaal discussieerden goed mee, kwamen met heldere tips en gaven na afloop aan dat het heel duidelijk en leuk was uitgelegd.
heus niet raar,
overleggen en besluiten
ja dat doe je met elkaar‘t is echt waar
je leert anderen begrijpen
als je luistert naar elkaardoe het maar
duidelijk voor iedereen
en dan hoor je ook meteen
alle andere ideeën
en hoe komt dat bij elkaar?
bespreek het met elkaar.