Verwonder je! Een bijzondere vertelvoorstelling

“Het grote, nieuwe, gezamenlijke verhaal ontstaat vanuit de kleine verhalen die we elkaar vertellen.” Geïnspireerd door deze uitspraak van Mpho Tutu, dochter van Desmond Tutu, vertelden zeven anderstalige Utrechters hun eigen, unieke verhaal tijdens het Taal doet Meer College in een uitverkochte zaal van Tivoli/Vredenburg. De maanden daarvoor begeleidden Adel Nabelsi, een acteur uit Syrië en Welmoed van Theater A la Carte de deelnemers in het schrijven en vertellen. De zeven bijzondere, persoonlijke verhalen werden uiteindelijk aan elkaar verbonden tot één vertelvoorstelling.

Wat doet het met je identiteit wanneer je in een ander land komt te wonen? Wat houd je vast uit je eigen cultuur en wat maak je je eigen van deze nieuwe, soms heel afwijkende Nederlandse cultuur? Hoe kun je integreren, als je buren niet eens tijd hebben om een praatje met je te maken? En hoe is het om helemaal opnieuw te moeten beginnen omdat je diploma’s hier niet worden erkend?

 “Je bent pas mens door de verbindingen met anderen om je heen” (Sydney, Zambia)

“Mijn dromen hebben met de realiteit gebotst” (Mohamad, Syrië)

“Kiezen voor verandering is eng, maar heeft mij ook veel gebracht. Ik denk dat het belangrijkste dat ik geleerd heb, is dat elke ontmoeting een nieuwe kans biedt en je je niet moet laten afschrikken door een eerste indruk of angst moet hebben om ergens voor te kiezen. Want: durven kiezen is even je evenwicht verliezen, maar niet durven kiezen is uiteindelijk jezelf verliezen.” (Gabriëla, Mexico)

De verhalen van de vertellers uit Zambia, Mexico, Syrië, Marokko en China maakten ook heel wat los bij de toeschouwers. Na afloop werd er druk nagepraat en werden er volop eigen verhalen gedeeld. Eén van de aanwezigen vertelde: “Mijn partner komt uit een ander land. Ik denk dat ik hem vanavond nog een stukje beter begrijp, door jullie verhalen.”

Foto’s: Aziz Kawak


 

 

Stadsblad Utrecht 21 juni 2019